Száraz kert

Száraz kert – a környezettudatos kert

A képek csalókák! Itt most nem a japán meditációs kőkertekről szeretnék megemlékezni, erről a japánkertek című részben lehet olvasni. A száraz kert vagy xeriscaping,xerojardin egy tőlünk délebbre, Dél-Európában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Dél-Kaliforniában 20 éve divatos kertépítészeti irányzat. Klímánk változásával mi is mintha délebbre csúsznánk, hiszen egyre nagyobb az igény az öntözés nélkül vagy csak nagyon csekély öntözéssel is szépnek, egészségesnek megtartható kertek iránt. Mindegy, hogy a száraz kert kiválasztásánál mi is igazán a mozgatórugó, pénztárca kímélése vagy az értékes ivóvízzel való tudatos takarékosság!

Kevés csapadékhoz alkalmazkodva

Egy ilyen kert létrehozásánál még inkább fontos, hogy ismerjük a kiválasztott növények környezeti igényeit. A sarki kertészetben nem biztos, hogy megtalálhatóak azok a szárazságtűrő fajok, melyek hosszútávon megbízhatóan díszítik a környezetünket, ezért le kell mondanunk a nyugati tujáról, a platánról, a rózsa- és egynyári-ágyásokkal tagolt angol pázsitról, ellenben helyette a fűfélék és más évelők szárazságot tűrő fajaiból csodásan alakíthatjuk ki kertünk gyepszintjét. Gyakran alkalmaznak kőzúzalékokkal, kavicsokkal borított felületet, így egy-egy növény nagyobb területről tudja összegyűjteni a csapadékot. A cserjék és a fák közül is csak a melegkedvelő, szárazságtűrő molyhos vagy vaskosabb, viaszos levelűek jöhetnek számításba, mert alkalmazkodva a kevés csapadék mennyiségéhez a meleg ellen a párologtatásuk csökkentésével védekeznek. A nyári nagy melegben például az ezüsthárs a Nap felé fordítja molyhos levél fonákját.

Környezettudatosság mindenhol

Mivel e növények a szélsőséges szárazsághoz alkalmazkodtak a kert kivitelezésénél a pangó víz elvezetéséről a szokásosnál is alaposabban kell gondoskodni, hogy hosszútávon elvezhessük társaságukat. Cserébe nemcsak az öntözés költségét és munkáját takarítjuk meg, de a lelkünket is megnyugtathatjuk, hogy a természetes környezetünkhöz alkalmazkodó, a helyi növény- és állatvilág számára legideálisabb kertet hoztuk létre, ahova beköltözhetnek az őshonos élőlények is.

Ilyen száraz kerteket nemcsak magán célra, de ipari környezetben is kialakíthatunk, ahogy 2015 nyarán tettük. 

Népszerű növényfélék

Engelmann fügekaktusz (Opuntia Engelmannii)

Mutatós és télálló növény.

Hódfarkú fügekaktusz (Opuntia Basilaris)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer congue imperdiet laoreet. Vivamus eu tristique felis. Proin in efficitur leo, a finibus ex. Maecenas facilisis sodales sapien, eget semper leo aliquam quis. Duis risus nisi, condimentum eget iaculis in, porta nec eros. Proin laoreet lacus eget nisl tristique, a pharetra velit bibendum.

Kötélkaktusz (Cikindrocactus imbricata)

A kaktusz hajtása jellegzetesen csavart, tüskéi pedig szúróska. A kaktusz télálló, ezért igen kedvelik.