Azok a varázslatos árnyékliliomok!

Az árnyékliliomok (Hosta fajok) rendkívül népszerű évelők, változatos levelekkel, rendezett megjelenéssel. Ez nem is csoda, hiszen a levéldísznövények a virágoknál jóval hosszabb ideig ékesítik a kertet, felélénkítik az árnyékos helyeket, és talajtakaró szőnyeget képeznek a fák és a bokrok alatt. Szegélynövényként is kiválóak, de az alacsonyabb fajták a sziklakertben is jól mutatnak. Apró virágaik színe fehér, vagy a halvány levendulától a bíborig terjedhet.

Az árnyékliliomok leginkább a keleti fekvésű helyeket szeretik, ahol reggel és délelőtt kapnak napot, délután viszont árnyas melegben lehetnek. Jó hír a kertészeknek, hogy még a legkevesebb napfényt kapó helyeken is megélnek. Legjobban a nedves, jó vízellátottságú talajban növekednek.

A Hosta ‘Night Before Christmas’ fajtának nagy, sötétzöld, lándzsás levelei krémesen fehér színű középpel díszítenek, ami nyáron teljesen kifehéredik. 30 cm magas, halvány levendulaszín virágai nyár közepétől jelenthetnek meg.

Hosta fortunei ’France’ sötétzöld levelének felszíne redős, szegélye fehér. 60-100 cm-re is megnövő növény, amely virágát június-júliusban hozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük