Mediterrán kert

Mediterrán kert – az életszeretet kertje

A mediterrán kert a Földközi tenger környékén kialakult sajátos kertépítészeti stílus. Egy kis olasz, spanyol, madeirai, ciprusi kertbe felszabadultnak érzi magát az ember és ezt a könnyed, laza életet igenlő életérzést bizony sokan szeretnék a kicsit kötöttebb magyarországi kerthangulatba csempészni. A kerttípus kialakításánál a mértani formák szeretete nyilvánul meg, és gyakran egy elkerített kis zöldségeskert is társul hozzá. A déli életérzést a karakteres tárgyak és növények segítségével lehet a kertbe varázsolni. Ami fontos, hogy nem kell mindennek tökéletesnek és hibátlannak lenni! Letört fülű dézsákkal, mohás cserepekkel, kopott kövekkel, elvadult indákkal tovább fokozhatjuk a különlegesen laza, életet szerető hangulatot .A kerti utak burkoltak, elsősorban természetes kőzeteket, termésköveket használnak. A meleg, barátságos alaphangulat kialakítása miatt minden létezőhelyen kaspókkal és élénk színű növényekkel találkozhatunk. Fűszeres illat,virágzó növények, citrusfélék, rejtett kis zugok, mintha más vidékén, nem is a földön járnánk. A mediterrán kertekben elterjedtek a klasszikus jellegű szobrok és szökőkutak, fali ivó kutak. Többnyire a kert része egy nyugodt étkezősarok,akár hajlított vas székekkel, akár újrafestett, élénk színű bútorokkal, kockás abrosszal. Csak hívogat, hogy üljünk le és élvezzük, amit az élet adott!

Árnyékot adó és hangulatos lugasok

Éppen ezért a kertekben sok a lugas és pergola. Ezek nemcsak árnyékot adnak az alattuk kialakítható pihenőhelynek, hanem hasznosak is. Szőlőt, kivit, egyéb kúszónövényeket futtathatunk rájuk. A kerítéseket és támrendszereket is jól befutja a borostyán, a kúszó loncok, az iszalagok, a futórózsák,a trombitafolyondár és a lilaakác is. Mázas vagy máztalan agyagedények, cserepek, terrakotta edények sokaságát használják a kertben és a teraszon, balkonon egyaránt. Ezekben célszerű olyan növényeket nevelni, amelyek nem bírják a hazai klímát, bár így a hideg idő beköszöntével más teleltető helyet kell keresnünk számukra. Hazánkban a közkedvelt leandert (Nerium oleander), de valódi fűszerbabért (Laurus nobilis), mirtuszt (Myrtus communis) , sétányrózsát (Lantana camara), murvafürtöt (Bouganvillea), szerelemvirágot (Agapanthus) vagy szerelemindát (Dipladenia) is nevelhetünk a dézsákban. A nagyobb edényekben nevelt növények alját egynyári virágos növényekkel is beültethetjük, pl. muskátlikkal, és porcsinrózsával. A citrom, a narancs, mandarin és a különböző pálmafélék az utóbbi években egyre kedveltebbek lettek, érdemes a tartásukkal megpróbálkozni.

A mediterrán kertekben gyakori a lomblevelű örökzöldek ültetése. Magyarországon jól alkalmazható a puszpáng (Buxus sempervirens) mellett a balkáni babérmeggy(Prunus lauroceraus) fajtái, a japán kecskerágó (Euonymus japonicus), a japánbabérsom (Aucuba japonica) és a japán dérbabér (Skimmia japonica). Gyakoriak a lombjukkal díszítő alakra nyírt cserjék, mint például a babérból vagy a fagyalból kialakított növényszobrok.

Cserjék és fűszernövények

Bátran választhatjuk védettebb fekvésben az örökzöld ciprust (Cupressussempervirens) és a mandulafenyőt (Pinus pinea) vagy ha hidegebb helyen van kertünk az ezekhez hasonló növekedési formájú növényeket: a smaragdtuját (Thujaoccidentalis ’Smaragd’) illetve a feketefenyőt (Pinus nigra). Az erősen ingadozó hőmérséklettől védett helyeken teremhet a füge (Ficus carica), a gránátalma (Punica granatum) és akivi (Actinida) is.A fák közül a legjellegzetesebb mediterrán növények például az örökzöld tölgyek (Quercus turneri ssp pseudoturneri), a selyemakác (Albizia julibrissim). Ezeket jól kiegészítik a nálunk is megélő mediterrán virágzó cserjék: a barátcserje (Vitex agnus-castus), kékszakáll (Caryopteris clandodensis), a szálkamenta (Eisholtzia) és a nyári orgona (Buddleia).A virágok választásánál az élénk színek dominálnak: a meleg, narancsos árnyalatok, illetve a hideg, kékes-lilás színek. Sok az illatos növény, kedveltek a kaktuszok, a kövirózsák és más szárazságtűrő évelők. ld szárazságtűrő évelők.

Nagyon jellemző az illatos fűszernövények használata, akár dézsában, akár a kertbe kiültetve. Hazánkban erre a célra alkalmas az egynyáriak közül a bazsalikom (Ocymum basalicum) és a kapor (Apium graveolens). Az évelő növények közül a levendula (Lavandula angustifolia), az izsóp (Hyssopus officinalis), a borsmenta (Mentha piperita), a ciromfű (Meliisa officinalis), a kakukkfű (Thymus serphyllum), a zsálya (Salvia officinalis) és a szurokfű(Origanum vulgare), azaz az oregano. Ezek az évelő fűszerek virágaikkal is díszítenek, akárcsak a metélőhagyma (Allium schoenoprasum).

Népszerű növényfélék

Fűszer babér (Laurus nobilis)

A görögök sportolóikat, hadvezéreiket koronázták vele. Manapság igen közkedvelt fűszernövény.

Fűszernövények/bazsalikom

A zöldségek királyaként is emlegetik. Annyi bizonyos, hogy az egyik legkedveltebb fűszernövény egyike.

Futórózsák

A rózsák különleges és igen speciális csoportját alkotják a futórózsák. Virágzáskor bódító illat lengi körbe élőhelyüket.

Iszalag (Clematis sp.)

Igen mutatós és kedvelt kúszónövény, melyet nemritkán házak fala elé ültetnek színpompás és gyönyörű virágzata miatt is.

Kiwi (a.rchidai)

Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Névadója alegenda szerint a kicsi, barna és bozontos madár, a kivi.

Kúszó loncok

Gyors növekedésű, kissé agresszív viszont télálló növény.

Leander (Nerium Oleander)

Legtöbben a tengerparti nyaraláskor szeretünk bele a leanderbe. Terrakotta cserépedénybe ültetve élénk színfoltja lehet a kertnek.

Levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény.

Lila akác (Wisteria sinensis)

Kevés gondozást igénylő növény, virágözöne pedig lenyűgöző látványt ad.

Mandarin

A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható. Finom, édes ízéért és isteni illatáért szeretjük.

Metélőhagyma

Az egyik legkönnyebben gondozható hagymaféle. Színes virága van, szára pedig enyhén kesernyés.

Mirtusz (Mirtus Communis)

Ez az örökzöld cserje könnyen alakítható, ezért igazán közkedvelt talajtakaró növény.

Murvafűrt(Bouganvillea)

A mediterrán éghajlat egyik legkedveltebb növénye. Többféle színben pompázik és színesíti a környezetet.

Muskátli

Az egyik legkedveltebb nyári növénye a hazai kerteknek, balkonoknak.

Narancs

A leginkább elterjedt örökzöld citrusnövény. Tavasszal sok fehér, nagy virágot hoz, melyek nagyon finom, erős illatot árasztatnak.

Porcsinrózsa

Forró nyarak egyik legellenállóbb növénye. Sokan csak kukacvirágként ismerik.

Sétányrózsa (Lantana camarra)

Vidám, színes és igazán mutatós növény, a mediterrán kertek igazi színfoltja.

Szerelem inda(Dipladenia)

Brazil jázminnak is nevezik. Fás szárú, örökzöld kúszónövény.

Szerelemvilág

Mediterrán növény, hazánkban ritkán fordul még elő. Álomszép a virága, igazán dekoratív növény.

Trombitafolyondár(Campsis sp.)

Nyári virágözönt garantáló kúszónövény, a trombitafolyondár. Virága trombita alakú és skarlátvörös színben pompázik.

Borostyán

A borostyán smaragdzöld levéltengerének szépségét a tél kopársága emeli csak ki igazán. Ilyenkor igazán feltűnőek és gyönyörűek fényes, örökzöld fényes levelei.

Citrom

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.