Japánkert

Japánkert – a természet tökéletes leképezése

Egy japánkert tökéletesen van megkomponálva. Olyan, mint egy festmény, vagy inkább, mint egy japán fametszet. A kertben elrejtett részletek, sziklaformák meg-megállásra késztetnek. Megnyugtatják, elgondolkodtatják a kertben sétálót. Kialakításakor nagyon fontos a tágabb környezet is. Ha a háttérben egy nagyobb növénycsoport vagy akár hegy van, látványát tervezéskor belekomponálják az egységes képbe. A japánkertek egyik változata vízzel, szigetekkel, hidakkal tervezett teakert. A másik, a meditációs kőkert, vagy más néven szárazkert. Ebben alig van növény, inkább kavicsok, kövek adják képviselik a táj elemeit.

Titkos szimbólumok lépten-nyomon

A japánkert elemei a víz, a kövek, a lámpások, kis padok, pavilonok. A víz általában egy természetesnek látszó kanyargós patak vagy egy síkvidéki tó, sosem szökőkút. A sziklák kizárólag páratlanul alkotnak csoportokat és a hagyomány szerint az Istenek lakoznak bennük. A daru- vagy teknősalakú, kőből épített szigetek az újjászületést és a halhatatlanságot szimbolizálják.

Az utak terméskőlapokból és kisebb nagyobb kavicsokból állnak. Az ösvények, ahol kevesebben járnak lépőkövekből állnak például „vadak repülése” vagy „vízimadár járása” mintázatban. A lámpás, mint tűz elem gyakran kerül a víz elem mellé, mint a jing-jang = férfi és nő szimbólum. A fenyők, a férfi méltóságot jelentik. A kertben gyakoriak a padok és a pavilonok, melyek megállásra, pihenésre, elmélyülésre hívogatnak. Nem hiányozhatnak a kertből a hidak – kőből vagy fából, jellegzetesen pirosra festve. A bejárat mellett helyezik el megtisztulás követ vízzel és bambusz edénykével.

Örökzöld növények mindenhol

Japánban a kiültetett növények nagy többsége örökzöld azért, hogy a kert télen is élő legyen. Nem minden eredeti faj él meg Magyarországon, de leleményes növényválasztással mi is elérhetjük a kívánt látványt. A jellegzetes japán fehér fenyőt helyettesíthetjük erdeifenyővel vagy páncélfenyővel. A kedvelt bambuszok, páfrányok közül sok nálunk is gond nélkül megél.

A lenyugvó napot szimbolizálhatja a gyönyörűen virágzó díszcseresznye vagy a liliomfa illetve ezek különböző fajtái. A magányosságot lomblevelű örökzöld, például babérmeggy vagy a japán babérsom idézheti fel. A tóparton az ujjas juhar vagy a japán juhar finom levelei válaszolnak a vízfelszín változatosságára. Az utóbbiak csodálatos őszi lombjának színe garantáltan felejthetetlen. A japánkertekbe kevés virágot telepítenek. Jellemzően az évszakonként változó lombszínekkel és a növényformákkal érik el kívánt változatosságot.

Hazánkban a Margitszigeten, az Állatkertben, A Fűvészkertben és a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában van szabadon látogatható kellemes hangulatú japánkert.

Népszerű növények

Árnyékliliom ( Hosta )

Közkedvelt, szépen virágzó árnyéki évelők fehér illetve liláskék színű, liliomszerű virágokkal, változatos levélszínnel, levélformával. A tarkalevelűtől az egyszínűig, a hullámos szélűtől a nagy szívalakúig sok különböző fajtával találkozhatunk. A földbe visszahúzódva telelnek. Sajnos nagyon szeretik a meztelencsigák.

Bambuszok

A bambuszok fás szárú füvek. Az egzotikus hangulat megteremtésére kiválóan használható, gyors növekedésű növények. Változatos fajok tartoznak ebbe a csoportba, a 30 centiméter magasra növő talajtakaró törpebambuszoktól a 12 méteresre is megnőni képes erdőalkotókig. Fontos, hogy a gyökerek szabad terjedését meggátoljuk gyökérfogó beépítésével. 

Babérmeggy ( Prunus laurocerasus )

A legkedveltebb örökzöld lomblevelű cserje. Sövényként, talajtakaróként is kiválóan használható. Fényes sötétzöld levelű, honos növény, májusban nyíló illatos, fürtös fehér virágokkal, sötétkék termésekkel. A fajták közt óriási különbségek vannak növekedésben, 6 méterre is megnövő nagytermetű és félméteres törpe is van. Az új fajtáknál a tavaszi friss levelek sárgák, narancsosak.

Csillagvirágú liliomfa ( Magnolia stellata )

2 méteres sűrű cserje koratavaszi hatalmas fehér vagy halványrózsaszín csillagszerű virágokkal. Igényli a savanyított talajt. A koratavasz egyik leggyönyörűbb virágzó cserjéje. Ha csak kis helyünk van és liliomfát szeretnénk, ezt a fajt válasszuk!

Havasszépe ( Rhododendron ) fajok

Savanyú talajt, félárnyékos fekvést kedvelő, változatos méretűre megnövő, sokféle virágszínű fajok tartoznak ide. Fehér, sárga, rózsaszínű, lila színű virágokkal lehetnek lombhullatók és örökzöldek. Méretük a törpecserjéktől a 3 méteres bokrokig terjed. 

Japán babérsom ( Aucuba japonica )

2-3 méteresre is megnő, zöld vaskos vesszőjű, örökzöld lomblevelű cserje, ősszel piros bogyókkal. A leggyakoribb fajták pöttyös, foltos levelekkel. Félárnyékos, árnyékos helyen érzi legjobban magát. Napon a lombja fekete foltos lesz. Szobanövényként is tartják. Az egyik legjobb örökzöld cserjénk.

Japáncseresznye ( Sakura ) ( Prunus serrulata )

A leggyakoribb díszcseresznyék a japán díszcseresznyék felejthetetlen tavaszi virágpompával és csodálatos őszi lombszínnel. A korona lehet tölcséresen szétágazó, oszlopos vagy csüngő. A fehér, halvány- vagy sötétrózsaszín virágok lehetnek teltek vagy egyszerűek. Mindig meddők, azaz nincs gond a termésükkel. Ősszel általában gyönyörűen színeződnek a narancstól a piroson át a bordó lombszínig.

Japán fehérfenyő (Pinus parviflora v. Pinus pentaphylla)

Semleges vagy enyhén savanyú talajt kedvelő 5-10 méteresre növő kékeszöldes (szürkés) lombú hosszútűs fenyő. Jól tűri a metszést. A leggyakrabban ebből nevelnek bonsai-t. 

Japán vagy vörösvirágú juhar ( Acer japonicum )

Nagyon igényes, kis fa vagy terebélyes bokor, 2-4 méteresre nő. Csak mészmentes talajba való. Világos, de nem közvetlenül napos helyre ültethető. Ősszel csodálatosan színeződik. Virágai koratavasszal a lombfakadás előtt nyílnak. 

Kerti krizantém (Crysanthemum)

A nyári virághullám után az ősz egyik fő látványossága a krizantémvirágzás fehér, sárga, rózsaszín és bordó színben. Nemcsak halottaknapi díszként, hanem kerti dekorációként is használhatók. A cserepes virágként megvásárolt növényeket érdemes kiültetni. Ha a nyár folyamán nagyon megnyúlnának, érdemes visszacsípni, akár többször is. Nem minden fajta telel át nálunk, de a hideget túlélők évente hálásan virágoznak.

Mohák

A legapróbb termetű ősi növények. Nagyon ellenállók. A fagyot és a szárazságot is jól tűrik. Mohatermesztés nincs. Sok fajuk védett, ezért ne gyűjtsük! Apróbb termetű virágos növényekkel lehet helyettesíteni pl. aranykankalinnal, hegyes zöldhúrral.

Nagyvirágú liliomfa ( Magnolia x soulangeana )

Általában 3-6 méteresre növő többtörzses nagy bokor. Savanyú, jó minőségű talajba ültessük, ellenkező esetben nem lesz hosszú életű vagy nem élvezhetjük áprilisban, a lombfakadás előtt nyíló hatalmas csészealakú virágait. Fajtától függően fehér, világosabb – sötétebb rózsaszín színűek lehetnek, bár az új fajták között vannak bordó, ill. sárga színűek is.

Nagyon kedvelt díszfa. Ha a talaj savasságát biztosítjuk, hosszú éveken át gyönyörködhetünk virágzásában.

Ujjas juhar (Acer palmatum)

Nevét tenyérszerű leveléről kapta. Igényes megjelenésű kisebb fa vagy nagyobb bokor, 4-6 méteresre is megnő. Egész évben zöld, piros vagy bordó lombú, szeldelt, éplevelű fajták sokaságából választhatunk. Mészérzékenységben a fajták között jelentős a különbség. A félárnyékos helyet szereti leginkább. Lombfakadáskor és ősszel csodálatosan színes. Virágai tavasz végén nyílnak, termése egyes fajtáknál kifejezetten szépek. Előkertekbe, teraszkertekbe, medence mellé, bárhová szívesen ültetik szoborszerű megjelenése miatt.

Őszibarack ( Prunus persica )

Dísznövényként a lombfakadás előtt bőségesen nyíló rózsaszín virágaiért ültetjük. Mésztűrő. A leveleit több gombás betegség is elcsúfíthatja, ez ellen permetezéssel lehet védekezni. Ha a gyümölcs is fontos számunkra, rendszeres odafigyelésben és metszésben is kell részesítenünk.

 

Páfrány

Virágokat nem nevelő, különleges levélformájú növények. Vannak örökzöldek és télire visszaszáradók. Félárnyékos – árnyékos helyen a legkedveltebb gyeppótlók közé tartoznak. A fiatal hajtások jellegzetes kampósbotalakúak. A levélfonákon találhatóak a spóratartók, amitől a levelek pöttyösnek látszódnak.

Szilva

Dísznövényként a lombfakadás előtt bőségesen nyíló hófehér virágzatának szépsége miatt ültetjük. Mésztűrő. Metszés és rendszeres növényvédelem nélkül is terem.