Japánkert

Japánkert – a természet tökéletes leképezése

Egy japánkert látványa tökéletesen meg van komponálva. Olyan mint egy festmény, vagy inkább mint egy japán fametszet. A kertben elrejtett sziklaformák megállásra késztetnek és elgondolkodtatják a kertben sétálót. Nagyon fontos az új kert kialakításakor a tágabb környezet. Ha a háttérben egy hegy van, látványát tervezéskor belekomponálják az egységes képbe. A japánkertek egyik változata vízzel, szigetekkel, hidakkal tervezett. A másik, a meditációs kőkert, vagy más néven szárazkert. Ebben nincs növény és víz, vagy csak nagyon kevés.

Titkos szimbólumok

A japánkert elemei a víz, a kövek, a lámpák, kis padok, pavilonok. A víz általában egy természetesnek látszó kanyargós patak vagy egy síkvidéki tó, sosem szökőkút. A kövek kizárólag páratlanul alkotnak csoportokat és a hagyomány szerint az Istenek lakóhelyéül szolgálnak. A felvillanó daru vagy teknős alakú kőből épített szigetek a halhatatlanságot szimbolizálják. Az utak terméskőből vannak kialakítva kisebb nagyobb kavicsok váltogatásával.  A kisebb forgalmú utak lépőkövekből állnak például „vadak repülése” vagy „vízimadár járása” mintázatban. A lámpások, mint tűz elem gyakran kerül víz elem mellé, mint a jing-jang szimbólum elemei. A fák, a férfi méltóságot jelentik. A fák mellett nagyon gyakoriak a padok és a pavilonok, melyek megállásra, elmélyülésre hívogatnak. Nem hiányozhatnak az íves hidak, amik jellegzetesen pirosra vannak festve.  A bejárat mellett gyakran helyeznek el megtisztulás követ vízzel és bambusz edénykével.

Örökzöld növények mindenhol

Japánban a növényanyag 70 %-ban örökzöld, ezek egy része hazánkban nem él meg,  ám kis leleményességgel be tudjuk csempészni a zöldet a kertbe. A jellegzetes japán fehér fenyőt helyettesíthetjük erdeifenyővel vagy feketefenyővel . A kedvelt bambuszok, páfrányok közül sok nálunk is megél, ezekkel nem lesz gond. A lenyugvó napot szimbolizálhatja a virágzó lombos fa, a gyönyörű díszcseresznye vagy a liliomfa fajtái. A magányosságot lomblevelű örökzöld, például babérmeggy vagy a japán babérsom idézheti fel.  A tóparton az ujjas juhar vagy a japán juhar finom levelei válaszolnak a vízfelszín változatosságára.  Az utóbbiak csodálatos őszi lomb színe garantáltan felejthetetlen. A japánkertekbe kevés virágot telepítenek. Jellemzően az évszakonkénti lomb színekkel és a növényformákkal érik el kívánt változatosságot. Hazánkban a Margitszigeten, az Állatkertben és a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában van szabadon látogatható szépséges japánkert, ahogy a képeken láthatják.

Népszerű növényfélék

Erdei fenyő

A leveleiből kivont illóolaj antiszeptikus; különösen jó hatással van a légutakra. Emésztőszervi panaszokra is adják.

Fekete fenyő

Jól tűri a sok esőt és a szárazságot is. 

Aranykankalin

Alacsony, párnás, lassú növekedésű, örökzöld alpesi növény.Igazán mutatós sziklakerti növény. 

Hegyes zöldhúr

Érdekes virágú, alacsony sziklakerti évelő, hegyes tojásdad alakú levelei húsosak, pozsgásak.

Japán babársom (Aucuba japonica)

Nagyon mutatós fényes levelű örökzöld díszcserje.

Japán fehérfenyő

A majomfát sokan majomkenyérfának is nevezik. Kedvelt és hálás növény, gondozása nem okoz som problémát.

Babérmeggy

A babérmeggy örökzöld dísznövény. Virágzata április-májusban nyíló csodálatos fürt. 

Mituszlonc

Elsősorban szegélyezésre használt sövénynövény.

Moha

Virágtalan növény. Legtöbben az erdőkből ismerik, ám vannak, akik kertjükben is előszeretettel telepítik be.

Páfrány

A páfrány nem csak egy szép dísznövény, de az egyik legjobb légtisztító növény is.

Puszpáng

A puszpángot többen buxusként ismerik inkább. Fontos tudni róla, hogy minden része mérgező.

Rhododendron

A rododendron vagy havasszépe az egyik legszebb virágú cserje, amely már évezredekkel ezelőtt is előkelő helyet foglalt el a japán és kínai császári udvarokban

 

Ujjas juhar (Acer palmatum)

Levelei mint egy legyező díszítik a fát. Ősszel gyönyörű narancssárgás, pirosas színben pompázik a lombja. 

Hidak

A hidak a japán kertben mindig pirosak és legtöbbször egy pavilonhoz vezetnek.

Díszcseresznya (Sakura)

A sakurát vagy díszcseresznyét elsősorban a szépségük miatt nemesítik.