Feng-shui kert

Feng-shui kert – végtelen harmónia és áramlás

Az évezredes kínai tanítás szerint, minden dologban benne rejlik a pozitív energia, az életerő vagy másnéven a csí.  A két természeti elem, a szél és a víz is egyfajta áramlást juttat eszünkbe, a feng-sui tehát nem véletlenül kapta innen a nevét. A feng-shui térrendezési iskolája az ember és környezet egyensúlyának megteremtésére, az éltető energiák áramoltatására törekszik. A kínai gondolkodás alapvetően szimbolikus. Ez a szimbolika jelenik meg a feng-shui kert elrendezésében is. A 4 mennyei lény, a Zöld Sárkány, a Fehér Tigris, a Fekete Teknős, és a Vörös Főnix kiemelt jelentőségűek a feng shui kertben, legtöbbször fák, bokrok és kerítések kialakításával jelennek meg a kert látványában. A másik jelentős iskola az Iránytű iskolája. Leckék helyett ajánlásokat ad, hogy milyen színű, formájú növényeket ültessünk, milyen burkolatot, kerti bútort, kerítést tervezzünk kertünkbe az életerő optimális áramlásához.

Energiák szabad áramlása

A feng shui kert tervezésénél nagyon fontos a megfelelő telek kiválasztása. A szabályos négyzet alakú telek és egy szomszédos csendes patak megléte igazán előnyös tulajdonságnak mondható. Ám akkor sem kell megijedni, ha feng-shui hangulatot egy már meglévő kertből szeretnénk kialakítani még akkor sem, ha kedvezőtlen hatású elemek vannak a közelben. A nem kívánt hatások semlegesítésére megvannak a megfelelő módszerek. A szabad energiaáramlást a jól felismerhető bejárati ajtó, a csörgedező és kanyargó patakhoz hasonlító kerti utak segítik. Fontos a kert tökéletes megvilágítása is. A sokféle alakú fa, cserje, fenyőféle segítségünkre lehet a különböző elemek területeinek megerősítésében. Így erősíthetjük ügyesen a tűz, a föld, a fa, fém és víz elemeit a kertben.  

Itt minden egy szimbólum

A ház 5-6 méteres közelébe semmilyen fát nem szabad ültetni, ezeket az épület mögött helyezzük el. A feng-shui kert kedvelt növényei a fenyők, mert a hűséget és a hosszú életet jelképezik. A fenyő és ciprus társítása az örök barátságot tükrözi. A feng-shui különösen kedveli a gyümölcsfákat. Az őszibarack az örök létezés, a szilvafa a hosszú földi élet, a narancsfa gazdagság és bőség jelképe. A fehér magnóliát a halhatatlanság, a tisztaság, béke jelképének tartják. Elmaradhatatlan a bambusz, a fukszia a majomfa vagy éppen az apró levelű filodendron. Itt minden egy szimbólum. Ezért fontos tudni, hogy melyek a nem kedvelt növények. A tüskés, hegyes levelű fajok, a kaktuszfélék vagy a jukka, de nem szerencsés a nyírfa a lilaakác, a szomorúfűz és a csüngő bükk sem. A rózsa tüskéi miatt van száműzve de csak a kert kapujáig, ahol védelmet nyújt és színes virágjaival vonzzák a csít. 

Népszerű növényfélék

Fehér magnólia

Krémszínű-fehér virágai, mint a többi örökzöld magnóliának, kehely alakúak és erősen illatosak. A virág a tisztaság szimbóluma.

Fenyő (abies/pinus)

A fenyőfélék legjellegzetesebb tulajdonsága a szúrós tűlevél és formás kis termése a toboz. 

Filodendron

Szép és formás levelei miatt szeretik sokan. Helyigénye nagy, ám a látványa is gyönyörű. 

Fuksziák

Színes és romantikus virágtölcsér, pompázatosan csüngő virágok. Balkonba ültetve szinte minden kertkedvelő gyöngyszeme.

Krizantém

Az egyik legnagyobb japán kitüntetés nem babért, oroszlánt vagy sast, hanem krizantém virágot ábrázol. Magyarországon a hallottak napi megemlékezés egyik kedvelt virága.

Majomfa

A majomfát sokan majomkenyérfának is nevezik. Kedvelt és hálás növény, gondozása nem okoz som problémát.

Bambusz

Meglepő tudni, hogy a bambusz tulajdonképpen fűféle, csak elfásult a szára. Viccesen olyan fű, ami fa is tud lenni. 

Narancs

A leginkább elterjedt örökzöld citrusnövény. Tavasszal sok fehér, nagy virágot hoz, melyek nagyon finom, erős illatot árasztatnak.

Őszibarack

A feng-shui kertben az őszibarack fa az örök létezést szimbolizálja.

Babarózsa

A kerti vagy illatos bazsarózsa nagy becsben tartott, különlegesen szép lágyszárú dísznövény, melynek álomszép virágai május vége felé díszítik a kerteket. 

Smaragd tuja

Gyönyörű élő kerítés és térelválasztó örökzöld növény egész évben üde zöld színben. Alakja, karcsú, kissé kúpos.

Szilvafa

A feng-shui kertbe ültetett szilvafa a hosszú földi életet szimbolizálja. 

Ciprus

Kedvelt hazai örökzöld sövénynövény. Télen-nyáron zöldellő levelei folyamatos, természetes színfolt a kertben.