Barokk kert

Barokk kert – ember által alkotott rend

A barokk kert, amit gyakran mértani kertnek, vagy franciakertnek is hívnak, fontos kerttörténeti stílus és kertforma, amely évszázadokon át meghatározó szerepet játszott. A barokk kert kialakítása nagyon szigorú rendet követ. A főépülettől sugarasan elrendezett utak (vue) indulnak, melyek valamilyen látványelemben végződnek (pl. zenepavilon vagy kerti lak) tartozik. Az utak mellett nyírott fasor vagy ösvény van, gyakoriak a labirintusok is. Amennyiben a kert elhelyezkedése megengedi, a sugárszerűen elágazó utakkal messzi tájat is bekapcsolták a kerttervezésbe így lenyűgöző térérzetet keltenek a szemlélőben.

Színes, harsány és impozáns

A kertekben szökőkutak vannak, ahol a víz harsány és dübörög. A pázsit körkörösen van tökéletesre nyírva, a szökőkutak medencéi mértani alakzatok formáit veszik fel, kör-, téglalap-, esetleg hat- vagy nyolcszögalakúak.A növényágyások gyakran háromszög vagy egyéb geometrikus formájúak és alacsony nyírt sövények szegélyezik. Az ágyások közti területek fehér kaviccsal felszórtak, hatásos kontrasztot teremtve a zöld háttérnek. Az épület háta mögött, a kert első egyharmadában díszes kert, hippodrom (eredeti jelentése lófuttató) kialakítása jellemző, amit májustól szeptemberig cserepes növényekkel, különböző pálmafajtákkal díszítenek . Különös színt adnak a kertnek az élénk tiszta színű, általában egynyári virágok, amelyek élettel töltik fel az ágyásokat. Az impozáns virágú növények, mint például a fehér liliom, a bazsarózsa a legnépszerűbb növények.

Formálható növények

A növények színeivel, a terrakotta edényekkel, a fehér kavicsokkal játszva fantasztikusan színes, élénk, vidám és melegséget árasztó kerteket alkottak. A virágok mellett fő szerep a jól formálható növényeknek jut. A fásszárúak közül a gyertyán (Carpinus betulus), a fagyal (Ligustrum vulgare), a puszpáng (Buxus), a tiszafa (Taxus), a juharfajok (Acer), a platán (Platanus) jellemzőek. A lágyszárú növények zsúfolt, nagyon tarka használata is jellemző. Egynyári levéldísznövények közül a virágcsalán (Plectranthus scutellarioides), pelyvavirág (Iresine herbstii), hamvaska (Senetio cineraria), virágzóak közül a kerti begónia (Begonia semperflorens) sétányrózsa (Lantana camara) díszíti a területet.

Magyarországi barokk kertek

Magyarországon Fertődre, Keszthelyre, Nagycenkre érdemes ellátogatni egy lenyűgöző barokk kerti sétára.

Népszerű növényfélék

Fehér liliom

A liliomok a legelegánsabb leginkább nyáron virágzó növények. A kertek kiemelkedő növénye, színes és nagyon illatos virága miatt.

Levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény.

Mandarin

A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható. Finom, édes ízéért és isteni illatáért szeretjük.

Narancs

A leginkább elterjedt örökzöld citrusnövény. Tavasszal sok fehér, nagy virágot hoz, melyek nagyon finom, erős illatot árasztatnak.

Pálmák

Hálás és nagyon szép növények, ráadásul egyetlen darab is hatalmasra nőhet, így elegáns és feltűnő dísze lehet a kertnek vagy a nappalinak is akár.

Rózsa

A rózsa a virágok királynője hosszú idő óta. Illata, szín- és formagazdagsága még mindig lenyűgözi a virágokat kedvelőket.

Babarózsa

A kerti vagy illatos bazsarózsa nagy becsben tartott, különlegesen szép lágyszárú dísznövény, melynek álomszép virágai május vége felé díszítik a kerteket. 

Citrom

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Egynyári virágok

Vannak, akik megszállott hívei az egynyári virágoknak, amelyek folyamatosan, egész nyáron át, a fagyokig nyílnak.