Barokk kert

Barokk kert – ember által alkotott rend

A barokk kert, amit mértani kertnek, vagy franciakertnek is hívnak, fontos kerttörténeti stílus, amely évszázadokon át meghatározó szerepet játszott. Kialakításakor szigorú szabályokat kell követnünk. A főépülettől sugarasan elrendezett utak (vue) indulnak, melyek valamilyen látványelemben végződnek pl. zenepavilon vagy kerti lak. Az utak mellett nyírt fasor, sövény vagy virágágyás van. Gyakoriak a labirintusok is. Amennyiben a kert elhelyezkedése megengedi, az elágazó utak a messzi tájat is bekapcsolták a kialakítandó látványba lenyűgöző térélményt keltve a szemlélőben. Egyébként hasonló alaprajz szerint épültek a perzsa kertek is.

Színes, harsány és impozáns

A kertekben gyakran harsány és dübörgő szökőkutak vannak mitológia szobrokkal. A pázsit tökéletesen nyírt. Gyakoriak a mértani alakzatok, kör-, téglalap-, esetleg hat- vagy nyolcszög alakúak szökőkútmedencék, növényágyások. A virágokat gyakran hímzéshez hasonló mintában ültetik és az ágyások alacsony, nyírt sövényekkel vannak szegélyezve. A növények közti területet színes kavicsokkal töltik fel,  ami lehet cserép vagy kagylótörmelék is, hatásos kontrasztot teremtve a zölddel.

A kő- vagy terrakotta edényekben májustól szeptemberig különböző pálmák, citrusfélék virágoznak. Kedvelt növény a levendula és a rózsa. Különös színt adnak a kertnek az élénk tiszta színű egynyári virágok, amelyek élettel töltik fel a szőnyegszerű ágyásokat. Az impozáns virágú növények, mint például a fehér liliom, a bazsarózsa is népszerűek.

Formálható növények

A fő szerep a szabályosra metszhető növényeknek jut. A fák közül a hárs, gyertyán, juharfajok és a platán a leggyakoribbak akár fasort alkotva akár metszett növényfalak kialakításában.

Sövényeket, labirintusokat fagyalból, a puszpángból, a tiszafából alakítanak ki. A színes egynyári levéldísznövények közül a virágcsalán, pelyvavirág, hamvaska, a virágzóak közül a kerti begónia a legkedveltebb.

Magyarországi barokk kertek

Magyarországon Fertődre, Keszthelyre, Nagycenkre érdemes ellátogatni egy lenyűgöző barokk kerti sétára. Az utóbbi évek kastélyfelújító program eredményeként mindkét helyen csodás barokk kertet találunk. 

Népszerű növényfélék

Gyertyán (Carpinus betulus)

Lombhullató fa, amiből sövényt is nevelhetünk. Az alapfaj 30 méter magasra is megnőhet, kétszeresen fűrészes, 5-10 cm hosszú leveleik vannak. Ősszel sárgára színeződik. Oszlopos fajtái metszés nélkül is gyönyörű, zárt gyertyaláng alakúak maradnak.

Hársfa fajok (Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia europea, Tilia tomentosa )

Gyors növekedésű, egészséges lombot növesztő fajok tartoznak ebbe a nemzetségbe. Illatos, teaként hasznosítható viráguk és szép sárga őszi lombszínük miatt kedvelt középmagas fák. A metszést eltűrik, de szabad állásban érvényesül igazán a szép koronaformájuk.

Európai platán (Platanus x hispanica)

Egyes platánok a 30-35 méteres magasságot is elérhetik hatalmas parkfává nőve. Vannak gömbkoronát vagy karcsú oszlopkoronát nevelő kisebb fajták is. Jellegzetesen hámlik kérgük, törzsük mindig egyenes. Üde, mélyrétegű, jó vízellátottságú talajokat kedvelik. Nagy méretű, több karéjú leveleik vannak. Magánkertekben, parkokban szoliternek vagy nagyobb utcákban sorfának is kiválóak. Érdemes a gombás betegségeknek ellenálló fajtákból választani.

Tiszafa (Taxus)

Kisebb vagy közepes méretű, hosszúéletű, fenyőszerű fa. Leginkább örökzöld sövény kialakítására ültetjük. Szinte bármely helyen megél, meszet is jól tűri és az árnyékot is. Lándzsás sötétzöld vagy sárgaszélű, nem szúrós levelei vannak. Nagyon jól tűri a metszést. Óriás-bonsai formákat, növényszobrokat is előszeretettel alakítanak ki belőle. Kétlaki. A termős egyedek magja erősen mérgező, ezért fokozott figyelmet igényel kisgyermekes családoknál. Inkább hím ivarú fajtákból válasszunk akár oszlopos akár gömbölyded alakút szeretnénk. Kártevője nincs.

Örökzöld puszpáng ( Buxus sempervirens)

Mediterrán, fényes levelü örökzöld, sűrűágas cserje, amit sövényként is egyedül álló növényként is lehet ültetni. Sajnos az elmúlt évek puszpángmoly fertőzése miatt lehetetlen megvédeni a növényt így helyette jelenleg inkább más növények választását javasoljuk. 

Levendulák ( Lavandula angustifolia és Lavandula x intermedia)

Az egyik legkedveltebb illatoslombú cserjék. Szárazságtűrő és fényigényes hosszúéletű növények. Nyáron hozzák fajtától függően kék, lila, fehér vagy rózsaszín színű virágaikat. Ősszel visszametszést igényelnek, hogy formájuk szép tömött maradjon. A rovarokat (hangyákat, levéltetveket) riasztja illóolajuk.

Fagyal (Ligustrum)

Az egyik legkedveltebb nyírható sövénynek való cserje. Fénylő, sötétzöld levelei az erősebb fagyokig fennmaradnak. Középkötött, kötött talajokat kedveli és akár 3-5 m magasra is megnő. Illatos, kicsi orgonaszerű fehér virágait nyáron hozza. Bogyója mérgező. Gyors növekedésű, sűrű ágrendszere van, jól tűri és igényli is a metszést. Kialakíthatók belőle akár növényszobrok is. A különböző fajták leveinek színe és formája eltérő: zöld, sárga-zöld, hosszúkás, kerekded.

Rózsa

.Kb. 200 rózsafajt és több ezer fajtát tartanak számon. A kertészeti fajták általában többszörös hibridek, változatos méretben, formában. Megkülönböztetünk vad-, futó, bokor-, teahibrid, talajtakaró és törperózsákat. A virágszínük nagyon változatos, kék kivételével minden színben előfordulnak. Talajigényük átlagosnak mondható, tövises hajtásaik lombhullatóak. A vad fajtok kivételével rendszeres gondozást – metszést, permetezést igényelnek. 

Egynyári virágok

Olyan fagyérzékeny növények, melyeket májusi fagyok után palántaként ültetünk ki ágyásokba, balkonládákba. Virágzásuk intenzív és egész nyáron at folyamatos. Változatos színekkel, formákkal hoznak változatosságot a kertünkbe. Érdemes évente más-más növényt, színkombinációt kipróbálni. A legintenzívebb kertészeti felületeket adják mellyel a leglátványosabb hatást lehet elérni. Tápanyaggal, vízzel nem szabad fukarkodni.

(petúnia, muskátli, virágcsalán, paprikavirág, bojtocska, büdöske, mindignyíló begónia, celózia, dália, záporvirág, törpe nebáncsvirág stb)

 

Pálmaliliom (Jukka filamentosa)

Amerikából származó, szárazságtűrő, hosszúéletű évelő. Nyáron hozza elágazó virágszáron a bókoló, liliomszerű fehér virágait. Öntözés nélkül is megél.

Pálmák

Jellegzetes egyenes pálmatörzset nevelő trópusi fák. Nálunk legtöbbje csak szobanövényként élnek meg, de van néhány télálló faj is, pl. a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei). Fontos, hogy a törzs tetején lévő levélüstökben a tenyészőcsúcs nagyon érzékeny, védeni kell a befolyó víz megfagyásától.

Babarózsa vagy szilvarózsa (Prunus triloba ’Multiplex’)

2-3 méter magasra megnövő cserje, mely lombfakadás előtt, áprilisban tömegesen hozza rózsaszín telt virágait. Rövid ideig díszit, de akkor felejthetetlen. Gyakran törzses kis oltványfácskaként árulják. Virágzás után érdemes a vesszőit visszavágni. Napos helyet, jó talajt kíván. Hajtatásra is használják.

Fehér liliom (Lilium candidum)

Az egyik legrégebb óta termesztett hagymás dísznövény. Már ókori vázákon is ábrázolták. Később Szűz Mária virága lett. Világos, szélvédett helyen, tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű talajba ültetve érzi jól magát. Jó, ha évekig egy helyen maradhat. Június-júliusban virágzik, másfél méter magas virágszáron hozza hatalmas, illatos, harangalakú virágait. Vágott virágnak is alkalmas.

Citrusfélék

Mandarin (Citrus reticulata), Narancs (Citrus sinensis), Citrom (Citrus limon)
Örökzöld kisebb-nagyobb méretűre megnövő fagyérzékeny fák. Hűvös de fagymentes, lehetőleg világos helyen teleltessük. Későtavasztól őszig érdemes a kert fényes, de széltől védett részén tartani. Tövises ágain hozzák a fehér színű, nagyon illatos virágaikat. Tápanyagutánpótlásra és az öntözésre figyelni kell. Takácsatkák, pajzstetvek gyakran károsítják.

Sétányrózsa (Lantana camara)

Dél-Amerikából származó közkedvelt cserepes növény, amit a mi éghajlatunkon teleltetni kell. Késő tavasztól őszig folyamatosan hozza többszínű ernyős virágzatait. Lombja és virága is illatos, a pillangók, méhek nagyon kedvelik. Mérsékelten mérgező.